Începând cu anul 2020 a devenit mai clar ca niciodată că incompetența și corupția din politică, într-un stat în care separația puterilor este cvasi inexistentă, în care principiile de drept nu mai sunt respectate, iar instituțiile importante ale statului sunt compromise prin numiri politice, pot duce la atrocități greu de imaginat după cele din cel de al doilea război mondial.

Realitatea a dovedit a mia oară că drepturile fundamentale ale omului reprezintă o ancoră pentru societate care nu trebuie compromisă din motive de natură științifică sau religioasă, oricât de întemeiate ar părea acele motive la momentul respectiv. Oamenii care sunt dispuși să încalce aceste drepturi aparent doar în mică măsură sau în condiții limitative ajung invariabil să violeze grosolan drepturile fundamentale.

Desconsiderarea principiilor care stau la baza drepturilor omului duce în mod direct și la încălcarea constituției, iar de aici șirul abuzurilor din partea statului, respectiv a instituțiilor publice, devine de nestăvilit. În anii pandemiei de COVID-19 aproape toate drepturile fundamentale garantate de Constituția României au fost încălcate premeditat prin emiterea unor legi și ordine neconstituționale. Cu un sistem judiciar compromis, incapabil să corecteze derapajele politicului, cu o mass-media cumpărată din bani publici, cu instituții publice caracterizate de incompetență și corupție, cetățenii au ajuns în imposibilitatea de a se apăra prin mijloace legale de abuzurilor sistematice la care au fost supuși.

Cauzele acestui eșec instituțional sunt multiple, dar ceea mai mare problemă îl reprezintă controlul politicului asupra justiției. România este un stat în care cele trei puteri ale democrației constituționale nu se află în echilibru. Odată ajunse la putere, partidele de la guvernare pot controla într-un mod nepermis de mult toate aspectele vieții. Abuzurile comise din voința politicienilor nu au putut fi respinse în justiție, iar când au existat unele corecții ele au venit mult prea tardiv. Cu atât mai mult, aceste abuzuri au rămas nesancționate: nimeni nu a răspuns pentru ordinele neconstituționale care au permis aceste abuzuri.

Înainte de a corecta problemele din justiție, respectiv problemele din celelalte instituții publice, trebuie corectate problemele din Parlamentul României. Iar asta, se poate face doar prin voință politică. Astfel, soluția la abuzurile ultimilor ani și garanția că ele nu se vor repeta pe viitor poate fi una doar politică, deși aparent greșelile pot fi atribuite și altor instituții.

Dincolo de politicienii care au votat la ordin legi neconstituționale, sistemul politic actual este unul compromis. Sistemul actual nu permite independența în gândire și conștiință a politicienilor. Politicienii care gândesc și votează independent riscă excluderea. Ca urmare, legile nu se mai votează pe merit sau în funcție de beneficiile aduse cetățenilor ci pe baza unui calcul politic. Parlamentarii au ajuns să-și traficheze votul în funcție de interesele personale sau cele de partid. Ce sens are păstrarea unui număr mare de parlamentari din moment ce votul lor este unul condiționat și se votează la comandă?

Totuși, aceste practici nocive pentru democrație și însăși mentalitatea politicienilor se pot schimba printr-un un set de principii atent selectate și impuse de societate. Punerea în practică a acestor principii necesită voință politică fermă și neabătută la care probabil doar un partid nou apărut pe scena politică este capabil. Scopul acestui manifest este definirea principiilor necesare de a fi adoptate, inițial prin regulament intern apoi prin modificarea legislației, pentru a construi o alternativă politică viabilă care poate garanta supremația Constituției și astfel respectarea drepturilor omului în România.

Din păcate, vechea garnitură care se perindă prin Parlament de zeci de ani nu are voința să admită nici măcar starea vulnerabilă a statului de drept sau abuzurile săvârșite în ultimii ani, abuzuri la care au contribuit din plin și ei. Ceea ce nu este imediat evident, e că nici partidele apărute între timp nu vor putea corecta derapajele existente deoarece nu recunosc problemele sistemice din aparatul politic și încearcă să cârpească legislația pentru rezolvarea unor probleme punctuale. Doar prin impunerea unor principii noi în viața politică va putea România să reformeze sistemul politic, care să ducă în final și la respectarea Constituției.

~ Decembrie 2022