Ce poate să facă un cetățean simplu pentru a sprijini acest demers?

  • Să nu voteze partide care nu iși asumă măcar în parte aceste principii de reformare a sistemului politic.
  • Să nu legitimeze politicieni prin vot atâta timp cât mecanismele de răspundere ai acestora în fața societății lipsesc.
  • Să își asume public decizia de a nu mai vota în condițiile actuale și să promoveze principiile de reformare ale sistemului politic.
  • Să sprijine demersurile care propun mecanisme de control asupra parlamentarilor. Petiția noastră o puteți găsi aici.

Nu uitați! Și refuzul de a alege dintr-un set limitat de opțiuni, este tot o alegere. Poate că prin refuzul de a vota nu veți schimba nimic, dar măcar puteți dormi liniștiți că nu ați ajutat niște "lupi în haine de oi" să intre în Parlament.

„Daca nu votez eu, votează alții în locul meu.” Ce să fac?

  • Ați avut vreodată sensația că votul dvs. chiar a contat, că fără votul dvs. situația ar fi stat altfel?
  • Ați stat de vorbă vreodată cu un parlamentar să vedeți dacă este interesat de problemele dvs?
  • Ați încercat vreodată să contactați un parlamentar să vedeți dacă primiți răspuns? Știți câți parlamentari au o adresă de email validă?
  • Cei pe care ați reușit să-i contactați, au dat dovadă de empatie față de dvs. și de alții în situația dvs?
  • Ați participat sau urmărit vreodată dezbaterile publice pe diverse teme de interes național; vi se pare că parlamentarii ascultă de părerile societății civile?

Un lucru este cert. În condițiile date, votul dvs. reprezintă un cec în alb dat unor grupuri de interese a căror prioritate nu este rezolvarea problemelor cetățenilor.

"Dacă nu votăm deloc, o să iasă ceilalți și o să fie mai rău."

  • De câte ori în istoria post decembristă a României a fost respectată dorința electoratului? Deși se atacă vehement în campania electorală, după alegeri aceleași partide ajung să guverneze împreună, în numele "stabilității politice". Sau invers, partide care pornind la drum într-o alianță primesc voturile cetățenilor, ajung apoi să se certe între ele ireconciliabil, dovedind că singurul obiectiv al alianței a fost maximizarea voturilor.
  • Câte partide au respectat Constituția în anii pandemiei de COVID-19? Cum a fost posibil să existe atâtea abuzuri și nimeni să nu răspundă?
  • Câte partide au luptat pentru controlul parlamentar al serviciilor? Cum a fost posibil să avem protocoale de colaborarea secrete în justiție?
  • Câte partide au negociat la UE demn în concordanță cu interesele țării?
  • Câte partide și-au respectat programul de guvernare? Câți politicieni aparent bineintenționați și-au respectat promisiunile?

Lista este lungă. Nu putem afirma că toți ar fi la fel, dar putem observa că la toate subiectele cu miză reală pentru populație, diferențele dintre partide dispar ca prin minune, iar deciziile luate de cele mai multe ori nu reflectă interesele populației.

Votul a devenit tot mai irelevant cu trecerea timpului

Ei știu asta. Ei, cei care au nevoie de vot si ei, cei care-i ajută pe primii să-l obțină. Rezultatele alegerilor pot fi influențate, iar din lipsă de alternativă reală rezultatul oricum nu contează prea mult.

Populația conștientizează tot mai mult irelevanța votului dat: la ultimele alegeri parlamentare (din 2020) prezența la urne a fost de doar 33,30%; doar o treime din alegători a considerat că merită efortul de a pune ștampila pe buletinul de vot. În schimb, prezența mică la vot și lipsa de reprezentativitate nu i-a oprit pe parlamentari să voteze legi tiranice și să violeze constituția în mod repetat.

Din cei care s-au prezentat la vot o mare parte au votat de frică: frică că li se taie pensia, frica de taxe mai mari, frica de creșterea prețurilor, frica de minorități, frica de imigranți, etc... Mai toate scandalurile mediatizate la televizor, sunt declanșate intenționat de către cei de la putere. Toate au un singur scop: să capteze atenția populației și să-i atragă într-un joc al "democrației" pe care în sistemul actual nu-l pot câștiga.

Doar o mică parte din votanți cred în sistem. Paradoxal, cei "educați" sunt cei mai condiționați să creadă într-un sistem politic asupra căruia nu au nici un control.

Oamenii pot recunoaște ușor semnele unui sistem politic viciat: când singura speranță rămasă pentru o schimbare în bine o reprezintă viitoarele alegeri. Când guvernarea actuală nu-ți dă nici o speranță, rămâne doar viitorul. Trec un rând de alegeri, procesul se repetă; nimic nu se schimbă. Nimeni nu-și pune întrebarea de ce nu se poate iniția o schimbare chiar acum?

De retinut: nici un partid nou sau vechi nu va oferi o soluție reală la deficitul de democrație existent dacă nu abordează măcar parțial problematica răspunderii parlamentarilor. Promisiunile de ajutor social, taxe reduse, mândrie națională, progres sau suveranitate nu au nici o valoarea fără a exista instrumentele populației de a cere socoteală aleșilor.